Korona mení aj naše bývanie. V čom všetkom sa jej domácnosti prispôsobujú?

Je to viac než rok, čo sa aj v našich zemepisných šírkach objavil COVID-19. Možno sa to nezdá ako dlhá doba, no už dnes badať istý posun v preferenciách záujemcov o nové bývanie, ktorý súvisí s vírusom a opatreniami. Dnes nie je možné určiť, či a kedy sa dostaneme z lockdownov a či sa v budúcnosti nebudú opakovať. To nás núti prehodnocovať mnohé aspekty nášho bývania. Ktoré z nových „koronových“ trendov sú viditeľné už dnes a na ktoré ešte len príde?


 

Multifunkčnosť je zlato

Lockdown a zákazy vychádzania, domáca výučba, home-office. V súčasných obmedzených podmienkach sa v prípade potreby musí obývačka zmeniť na konferenčnú miestnosť, chodba na provizórnu posilňovňu, kúpeľňa na neobvykle vyťažené relaxačné centrum. Toto všetko sa premieta už aj do našich požiadaviek a nárokov na nové bývanie. Prestáva platiť klasická deľba na nočnú a dennú časť. Podstatnou je flexibilita priestoru a to, či je možné v prípade potreby ho prispôsobiť situácii, prípadne úplne prestavať. To so sebou logicky prináša aj zvýšené požiadavky na plochu bytu alebo domu. Ak sa na tridsiatich piatich metroch štvorcových „vyskytujete“ len pri rannej káve a večernom filme, je to v poriadku. Ak na tomto priestore máte tráviť celé dni, týždne a mesiace, nemusí to byť práve pohodlné.


 

Aspoň na chvíľu na vzduch

Podobne uvažujeme aj ohľadom balkónov, lodžií a terás. V praxi sa už teraz stretávame s vyjadreniami klientov, ktorí sú vďační aspoň za malú – ale vlastnú – exteriérovú plochu, kde si môžu užiť chvíľu slobody a čerstvého vzduchu. Svetoví architekti hovoria o tom, že vďaka pandemickým opatreniam sa nové obydlia budú v budúcnosti čoraz viac premieňať z uzavretých jednotiek na vonkajšie priestory. Sklo namiesto stien, strešné okná, vonkajšie plochy, skladacie balkóny a, prirodzene, čo najviac zelene, to sú aktuálne trendy a smerovania našich domácností.


 

Technológiou proti vírusom

Hoci donedávna boli klimatizácie, zvlhčovače a čističky vzduchu skôr výnimkou, pomaly si tieto zariadenia začali nachádzať cesty aj do slovenských domácností. Bolo to najmä vďaka kvalite ovzdušia, prirodzenému strachu o naše zdravie či len vďaka obyčajnej túžbe po komforte. Korona nás však prinútila dbať ešte viac o to, čo dýchame, a čističky vzduchu sa tak už dnes stávajú takmer nevyhnutnosťou. Technologický trend sa však netýka len čističiek a klimatizácii. Odborníci predpokladajú tiež nárast záujmu o inteligentné riešenia, tzv. smart domácnosti, s dôrazom na rozpoznávanie tváre či na hlasové ovládanie. Dotýkať sa niečoho je skrátka prežitok a navyše riziko. Preto bude rásť dopyt po kávovaroch, televíziách a bezpečnostných dverách, ktoré budú reagovať na váš príchod, gestá, hlasové povely. Diaľkové ovládače a nemotorné zväzky kľúčov tak možno už budú čoskoro minulosťou.

Aký nedostatok ste si vo svojej domácnosti vďaka korone všimli vy? Bez čoho už by ste si nedokázali predstaviť svoje bývanie? Podeľte sa s nami o svoje dojmy v komentároch.

 

Nepremeškajte ponuku