Veľké zmeny na realitnom a hypotekárnom trhu!

Často dostávame otázku, či aj napriek zvyšujúcim sa úrokovým sadzbám je stále výhodné brať si v tomto období hypotéku.

 

Odpoveď je v zásade áno, ale aj tu treba zvážiť viacero aspektov. Pri financovaní vlastného bývania prostredníctvom hypotekárneho úveru sme v SR stále na nízkych sadzbách. Je dôležité si uvedomiť, že sme mali niekoľko rokov rekordne lacné hypotéky, ale nebolo tak vždy.

 

,,Ešte 10r dozadu sme boli bežne na sadzbách 7,2%! Česká republika už aktuálne dosahuje úrokové sadzby nad 5% a prognóza je, že presiahnu hranicu 7%. Z čoho vyplýva, že časy nízkych úrokov sa na nejaké obdobie skončili. Čo sa týka kúpy vlastného bývania (nehnuteľnosť ktorú financujem a zároveň v nej bývam) určite áno. Netreba však zabudnúť, že od 1.10.2022 prichádza do platnosti nové nariadenie NBS pre žiadateľov nad 40r, ktoré im zníži maximálnu výšku úveru," dodala Barbora Hojer, hypotekárna špecialistka pre Fedors group.

 

Pri tzv. investičných nehnuteľnostiach prichádza otázka, oplatí sa to?

Doteraz väčšina majiteľov nehnuteľností na prenájom fungovala modelom: Kúpim investičnú nehnuteľnosť prostredníctvom výhodnej HYPO, nájom mi pokrýva výšku splátky a som v ľahkom zisku, zároveň sa mi nehnuteľnosť v priebehu rokov zhodnocuje“. Tu prichádza ten moment, kedy si treba zvážiť výhodnosť financovania takejto nehnuteľnosti.

 

Modelová situácia pri investičných nehnuteľnostiach:

Mám byt za 270.000EUR prenajímam ho za 900EUR plus energie, moja výška mesačnej splátky pri lacných hypotékach LTV 80% hodnoty nehnuteľnosti na úrovni 0,89% bola 680EUR, ale pri aktuálnych sadzbách je už na úrovni 890EUR. Takže výhodnosť prenájmu sa mi výrazne znížila a na prenájme už nezarábam. „Už len“ zhodnocujem nehnuteľnosť, ktorú zároveň preplácam vyšším úrokom na hypotekárnom úvere.

Z toho vyplýva, že momentálne sa kupovať investičné nehnuteľnosti oplatí hlavne klientom čo ich financujú z vlastných zdrojov. Je to stále výhodné aj pre klientov, čo majú prevažne vlastné zdroje a len časť kúpnej ceny dofinancujú cez HÚ. Rentabilné to ostáva aj v prípade, že viete nehnuteľnosť kúpiť tak lacno, že predpokladaná miera zhodnotenia pokryje zvýšené náklady spojené s financovaním. Táto varianta sa stáva skôr raritou, nakoľko sú ceny na vysokej úrovni. Analytici uvádzajú v predpokladoch rastu cien rozdielne prognózy, ako sa realitný a hypotekárny trh bude správať v najbližších rokoch. Najčastejšie predpoklady hovoria o stagnácii rastu cien, no nie o ich znižovaní.

 

 

 

 

V prípade záujmu o konzultáciu kontaktujte naše finančné oddelenie

0911 848 755 Lucia Horváthová - finančný riaditeľ

0903 223 293 Barbora Hojer- hypotekárny špecialista

 

https://idealnahypo.sk/

 

Nepremeškajte ponuku