Príjmy v realitách – koľko zarobíte ako realitný maklér?

Obligátna a pochopiteľná otázka každého záujemcu o pracovné miesto. Koľko zarobím? Ak máte záujem stať sa realitným maklérom a prečítali ste si zopár inzerátov na pracovných portáloch, možno vás zaujali či prekvapili ponúkané platové podmienky. Veď kto už v tejto krajine zarába rádovo tisíce eur, všakže...


 

Príjmy na hojdačke

Rozlúsknime to hneď na začiatku – áno, prácou realitného makléra je možné zarobiť si skutočne nadštandardné sumy, ktoré budú ďaleko prevyšovať akékoľvek štatistiky o priemerných slovenských platoch. A áno, čísla v pracovných ponukách zväčša neklamú. Má to však niekoľko háčikov.


Ak vás pri rozhodovaní máta predtucha toho, že prídu „suché mesiace“, kedy nepredáte nijakú nehnuteľnosť, prípadne že príjmy budú až príliš kolísať, tak vedzte, že môžu nastať aj takéto situácie. Pokiaľ sa ale dostanete do pozície skutočného realitného profesionála, budú sa vyskytovať minimálne, prakticky vôbec.


 

Profesionalita je nutnosť

Apropo – stať sa profesionálom. V realitnom obchode je tento aspekt ešte dôležitejší než v iných oblastiach a na iných pracovných pozíciách. Profesionál sa „suchých“ mesiacov obávať nemusí, pretože príležitosti si ho vyhľadávajú samé.

 

Na druhej strane absolútny začiatočník musí dopredu počítať s akousi iniciačnou fázou, kedy sa jeho mesačné príjmy budú rovnať nule. Po prvých troch či štyroch mesiacoch si adept rovnako môže uvedomiť, že po investícii do školení, seminárov a realitných kurzov je v ťažkom mínuse. Ale ako sa hovorí – ťažko na cvičisku...


 

Multifunkčné povolanie

Vzdelávanie je nutným predpokladom pre úspešný štart a ďalšie napredovanie v realitách. Preto práve túto investíciu do svojho budúceho úspechu musí nováčik brať ako nevyhnutnosť. Bez teoretického základu môže totiž len ťažko začať zbierať skúsenosti priamo v teréne.

 

Reality sú veľmi špecifickým odvetvím práve v tom, v koľkých oblastiach musí mať realitný maklér dokonalý prehľad. Zďaleka nejde len o to, aby poznal trh a vedel, kde sa asi nachádzajú ceny nehnuteľností. Musí mať aj špičkové právne znalosti, prehľad o fungovaní katastra, musí poznať hypotekárny trh, mať vedomosti o marketingu a v neposlednom rade aj o psychológii predaja, komunikačných technikách a o praktikách vyjednávania s klientom.


 

Na hodine matematiky

Čo teda ovplyvňuje výšku príjmu realitného sprostredkovateľa? Primárnymi vstupmi bude prirodzene počet uzavretých obchodov a výška provízie. Túto treba znížiť o províziu realitnej kancelárie. V štandardných prípadoch provízia tvorí 2-3 % z obchodnej ceny nehnuteľnosti, odmena pre radového makléra z agentúry je v rozmedzí 40-60 % tejto provízie. Nastupuje jednoduchá matematika – ak úspešne predáte štandardný petržalský dvojizbový byt za 130 000 €, dvojpercentná provízia bude činiť 2 600 eur. Vy ako maklér z toho budete mať 1 300 €. Ak sa vám to podarí len dvakrát do mesiaca, čo by mal zvládnuť každý adept realitného remesla po intenzívnom niekoľkomesačnom zaškolení, dostávame sa na slušný príjem 2 600 €. A pri tomto čísle to zďaleka končiť nemusí.


 

Práca neobmedzených možností

Kariéra realitného sprostredkovateľa sa síce môže javiť nevyspytateľnou či neistou. Len čo sa však maklér dostane na naozaj profesionálnu úroveň, spozná všetky zákutia realitného obchodu, jeho príjmy sú prakticky neobmedzené. Možnostiam sa medze nekladú. Môže sa napríklad rozhodnúť viesť vlastný tím maklérov, založiť si vlastnú agentúru či prevziať do svojich rúk franšízovú licenciu. Alebo sa môže stať investorom či developerom – zhodnocovanie nehnuteľností a ich ďalší predaj so ziskom je mimoriadne lukratívnou možnosťou zárobku. Ďalšou z možností je preorientovať sa na iný druh realít, prejsť z petržalských bytov na luxusné domy a vily, investičné pozemky či priemyselné objekty. Každá z týchto príležitostí v sebe ukrýva mnoho možností nielen na profesionálny rast, ale aj na ten finančný.

 

Motivovali sme vás? Máte chuť a priestor na sebe pracovať? Nezastaví vás niekoľko mesiacov bez príjmu a neodradí vás niekoľko rokov sústavnej a intenzívnej práce na svojej kariére? Potom ste ideálny adept na prácu v realitách.

Neváhajte nás kontaktovať, radi vám v tom pomôžeme.

 

Nepremeškajte ponuku