Prečo nie je dobrý nápad predávať nehnuteľnosti bez realitného makléra

Vyzerá to jednoducho. Inzerát na internetové portály, zopár obhliadok, bývalý spolužiak je notár, papiere budú raz-dva...

 

Možno ste sa už stretli s takýmto uvažovaním pri predaji nehnuteľnosti. Možno sami práve nad niečím podobným uvažujete. Áno, určite je možné svoj dom či byt zobchodovať vo vlastnej réžií, no treba dodať, že jestvuje zopár vážnych dôvodov, prečo sa to vo veľkej miere neodporúča. Ktoré dôvody to sú?

 

 

Neprofesionálna prezentácia

Naozaj dokážete sami pripraviť byt na obhliadku? Dokážete pripraviť naozaj kvalitné prezentačné fotografie, ktoré vo vyhľadávaní zaujmú už na prvý pohľad? Ste schopný prípadne nakrútiť videoobhliadku nehnuteľnosti? Pýtate sa načo? Video je v súčasnom online svete tým najpredávajúcejším médiom a na inzerát bez fotiek zareaguje minimum ľudí - ak vôbec niekto. Napísať stručný a výstižný inzerát tak, aby záujemcu upútal a neodradil, to tiež pre mnohých nemusí byť práve jednoduché. Viete, čo si budú potenciálni záujemcovia všímať ako prvé, na čo všetko sa vás budú pri telefonátoch pýtať? Kvalitná realitná kancelária bude disponovať tímom profesionálov, ktorí tieto záležitosti za vás radi vyriešia.

 

 

Zbytočné telefonáty

Úsmevnou praxou na Slovensku býva, že na súkromnú inzerciu ako prví volajú práve realitní makléri, ktorí chcú váš inzerát bezprácne prevziať a zaradiť do svojej ponuky. A verte, že ich nebude málo. Naozaj máte čas odrážať kvantá hovorov, otázok, podozrivo dobre mienených rád? A ak sa vám dovolá záujemca, budete vedieť nájsť spoločnú reč a odhadnúť, čo človek na druhom konci telefónnej linky hľadá a potrebuje

 

 

Zbytočné obhliadky

Ak na obhliadku príde niekto, kto hľadá mezonet, no vy predávate garsónku už bude neskoro a vy ste stratili drahocenný čas. Skúsený maklér dokáže tieto faktory vyselektovať a doviesť vám už naozaj relevantných klientov. Ďalej - budete mať čas vo večerných hodinách po náročnom dni v práci čakať na nedochvíľne páriky a s pokojným hlasom im hodinu ukazovať každý detail bytu? Desiatykrát po sebe? Nechcete to radšej nechať na profesionálov?

 

 

Množstvo cudzích ľudí

Apropo, obhliadky. Nikoho nechceme strašiť či odradzovať, ale zvážte, či reálne považujete za bezpečné vodiť si do domácnosti cudzích ľudí. Napadnutia, okradnutia, vylákanie hotovosti či cenností od neopatrných predávajúcich, toto všetko sa nestáva len v televíznych kriminálkach. Aj tu sa oplatí mať po boku spojenca, napríklad v podobe skúseného realitného makléra.

 

 

Nejasné hypotéky, nevyhnutné papierovačky

Financovanie kúpy vášho bytu či domu bude vo väčšine prípadov prebiehať prostredníctvom hypotéky. Viete, o aký proces ide, prípadne akú súčinnosť musíte kupujúcim poskytnúť? A vedia to vaši záujemcovia? Veci sa môžu skomplikovať najmä v prípade, pokiaľ je na nehnuteľnosti ešte stará hypotéka, ktorú chcete kúpno-predajnou sumou vyplatiť. Vtedy treba úkony koordinovať a procesovať s obidvoma stranami. Rovnaké to bude aj pri príprave a dohadovaní podmienok kúpno-predajnej zmluvy. Ide o náročný proces a preto naša rada je jasná: nechajte to na profesionálov! 

 

Áno, všetky tieto a ešte omnoho viac ďalších starostí so sebou realitný obchod prináša. Nikoho by zrejme nenapadlo si svojpomocne vyvŕtať a zaplombovať boľavý zub. Naproti tomu na realitný biznis, kde rovnako číha množstvo nebezpečenstiev, si trúfnu mnohí. 

 

Nerobte tú istú chybu a spoľahnite sa na profesionálov!

 

Nepremeškajte ponuku