Milan Fedors: Koniec lacných peňazí podporuje dopyt po investíciách

Uplynulý kvartál sa niesol v duchu zvyšovania úrokových sadzieb. Banky si už nepožičiavajú zadarmo, a tak začali zdvíhať úroky. Na úrokové sadzby pod 1% asi môžeme na veľmi dlho zabudnúť. Keď pred pár mesiacmi bolo možné získať úrok na hypotéke pod 1% (dokonca aj 0,4%), tak dnes sa už fix 5 pohybuje okolo 3%. Môžeme povedať, že obdobie lacných peňazí skončilo. Počas posledných mesiacov sme zaznamenali hypotekárnu horúčku – pre obavy zo zvyšovania úrokových sadzieb nastal obrovský záujem o refinancovanie alebo zmenu fixácie. Niektoré banky boli tak zavalené novými žiadosťami o úvery (napr. ČSOB), že v istom čase dokonca nové žiadosti ani neprijímali. Všetci tí, čo sa stihli zafixovať na dlhšie obdobie (moje odporúčanie bolo 10 rokov) s nízkym úrokom okolo 1% sa môžu teraz tešiť. Čakanie na koniec fixácie, ktorá príde na budúci rok môže priniesť nepríjemné prekvapenie. Na úvere okolo 100.000 EUR môže zmena úrokov znamenať navýšenie splátky kľudne aj viac ako 100 EUR / mes. 

 

Pre porovnanie - ako vyzerá situácia v Čechách? Česká národná banka (ČNB) bojuje proti inflácii veľmi razantne. Minulý týždeň dvihla základnú úrokovú sadzbu na rovných 7%. Pred rokom to bolo iba 0,25% (!). Keď sa premietnu nové sadzby do hypotekárnych úverov, úroky v Čechách pôjdu hore nad 7%. Naspäť na Slovensko: verím, že úroky v eurozóne zostanú výrazne nižšie, teda aj hypotéky na Slovensku by mali zostať lacnejšie.

 

Nehnuteľnosti pokračujú v raste

Ceny nehnuteľností naďalej rástli. Fenomén „keď si nekúpim byt teraz, tak už tie ceny nikdy nedobehnem“ pokračoval aj naďalej. Obavy zo zdražovania nehnuteľností a zvyšovania úrokových sadzieb zvýšili dopyt po nehnuteľnostiach. Ako to vyzerá na grafe?Tempo rastu cien sa za posledné obdobie zrýchlilo. Nastala ale zmena: financovanie už nie je také lacné, a ceny nehnuteľností sú pomerne vysoko. Lacné financovanie bývania ako fundament rastu cien nehnuteľností už teda nie je v hre. Nastal už ten „ochladzujúci faktor“ o ktorom som písal minulý kvartál? Zastaví sa už konečne rast cien nehnuteľností? Ja zatiaľ očakávam spomalenie rastu.

Obr. 1. Ceny nehnuteľností na bývanie v SR (EUR za m2)                                                                                                                     zdroj: nbs.sk

 

 

Inflácia čoraz viac požiera úspory

Inflácia na Slovensku prekročila 2-cifernú hranicu. Aktuálne je to vyše 12%. V Eurozóne je inflácia nad 8%. Na Slovensku rástli hlavne ceny energií, pohonných hmôt a potravín. Slováci už bežne tankujú za cca 2 EUR za liter. 

 

Stále platí, že Slováci majú na bankových účtoch (bežných či sporiacich) príliš veľa peňazí. Slovensko je jednou z najkonzervatívnejších krajín v Európe, a tak majorita nášho finančného majetku je na bankových účtoch (hovoríme o desiatkach miliárd EUR). Pri súčasnej inflácii tak konzervatívni sporitelia strácajú 12% kúpnej sily zo svojich úspor za jediný rok… ! V budúcom roku očakávame takisto 2-cifernú infláciu, a tak strata kúpnej sily môže za 2 roky dosiahnuť 25% - 30%. Konzervatívni sporitelia tak budú čeliť veľkej – takmer až garantovanej strate. Je dôležité, že úspory chránime pred znehodnotením tak, že ich zainvestujeme do zmysluplného investičného portfólia. 

 

Pohľad na rok 2022

Od začiatku roka je naše portfólio v poklese o cca 11%, za posledných 12 mesiacov je približne na 0% (v prepočte do EUR). Do výnosu nášho portfólia významne vstupuje aj kurz EUR / USD a pôsobí ako vyvažovací faktor. Za posledných 12 mesiacov USD posilnil voči EUR o cca 12%, čo nám pomáha tlmiť poklesy. 

 

V odpovediach na otázku, kam sa trhy vydajú ďalej, sa od analytikov dočítate rôzne názory. Zatiaľ čo jedni očakávajú ďalšie poklesy (ak bude FED agresívny a ekonomika výrazne spomalí), iní predpokladajú obrat a zakončenie indexov v tomto roku o 20 % nad súčasnou hodnotou. Pre nás je podstatné, že sledujeme náš dlhodobý investičný horizont a sme pripravení na rôzne scenáre vývoja. Férová hodnota akcií (podľa metodiky Morningstar) je teraz na úrovni cca -20%, to znamená, že akcie nakupujeme s 20% zľavou. Poklesy preto využívame na mimoriadne vklady, a rovnako sú ideálnou príležitosťou pre naštartovanie nových sporení. 

 Obr. 2 výnos portfólia  za 12 mesiacov v EUR (dynamické nastavenie portfólia 80% akcie, 20% dlhopisy).                        Zdroj: Morningstar.de

 

 

Viac informácií:

https://investovanie.fedorsgroup.sk/

email: milan.fedors@fedorsgroup.sk

 

 

Nepremeškajte ponuku