Hľadáme byt na kúpu - na toto sa na obhliadke nezabudnite spýtať

Priestor

Rozloha bytu či domu a prípadne priľahlého pozemku vám bude jasná už z inzerátu. Nebýva však na škodu si ich preveriť a opýtať sa na ne makléra či majiteľa. Skúmajte, či je priestor využitý efektívne a či vám vyhovuje dispozícia nehnuteľnosti. Ak sa v byte už teraz nie je kam pohnúť, ťažko doň umiestnite domácu saunu - len pre príklad.


Všímajte si aj orientáciu nehnuteľnosti a svetlosť. V záujme toho nie je na škodu zopakovať si obhliadku v inom dennom čase, aby ste videli, ako sa svetlosť v priestore mení.


 

Rekonštrukcia

Aký je stav nehnuteľnosti? Ide o pôvodný stav, čiastočnú alebo kompletnú rekonštrukciu? Ak bola nehnuteľnosť rekonštruovaná, kedy oprava prebehla? Nie vždy platí, že čím "novší" stav, tým lepšie. V mnohých prípadoch sa až po čase ukážu drobné poruchy či nedostatky. Uvažujte, čo všetko v byte budete chcieť prispôsobovať a či sú na to možnosti.

 

Samostatnou kapitolou potom sú rozvody v bytovom dome. Ak vymenené neboli, pýtajte sa, či sa to plánuje a kedy. Ak kúpite čerstvo zrekonštruovaný byt a o pár mesiacov budete kvôli stúpačkám rozbíjať WC, na spokojnosti vám to nepridá.


 

Majitelia a list vlastníctva

Dôležitý faktor, ktorý mnoho kupujúcich opomína. Hoci všetky detaily je možné si skontrolovať na liste vlastníctva na www.katasterportal.sk, vždy sa na ne opätovne pýtajte. Vyšlete tým signál, že viete, do čoho sa púšťate. Sú na byte viazané nejaké ťarchy, záložné práva, právo dožitia, nebodaj exekúcia? Ak áno, maklér i predávajúci by nemali mať problém vám to oznámiť. Ak na nehnuteľnosti nejaké ťarchy sú, zisťujte, kedy a akým spôsobom ich predávajúci plánuje odstrániť a rozhodne trvajte na ich vyriešení.

 

Podrobne skontrolujte a overte si aj majiteľov a ich vlastnícke podiely na nehnuteľnosti. Nie sú ojedinelé prípady, kedy sa v praxi stane, že až po zložení zálohy sa objaví niekto z rodiny, kto vlastní tretinu nehnuteľnosti, a do predaja sa práve veľmi nehrnie. Práve od takýchto nepríjemností vás uchráni dobrý realitný maklér.

 

 

Zálohové platby

Platby za správu bytového domu sa v jednotlivých mestských lokalitách od seba veľmi nelíšia. Samozrejme, hlavnú úlohu tu hrá počet osôb na byte a spotreba najmä teplej a studenej vody. I tak sa na prvom stretnutí opýtajte, koľko orientačne zaplatíte správcovi, ale aj koľko v danej lokalite “zhltnú” ostatné energie, prípadne internet.

 

Ak máte obmedzený rozpočet, z ktorého čoskoro bude potrebné vyčleniť veľký diel na hypotéku, bude táto otázka ešte dôležitejšia.


 

Cena

Debata na obhliadke sa nepochybne obráti aj na túto tému, hoci sumu, ktorú za novú nehnuteľnosť zaplatíte, vo väčšine prípadov uvádza už inzerát. Správnymi otázkami však veľmi často dokážete kúpnu cenu znížiť o veľmi príjemnú čiastku.

 

Rokovanie o cene je aspekt, s ktorým vám opäť najlepšie pomôže dobrý maklér. Ak takého máte, nechajte dohadovanie sa na cene v jeho kompetencii.


 

...čo na záver?

Parkovanie? Susedia? Plánované zmeny v bytovke a blízkom okolí? Dôležitý pri rokovaniach bude aj dátum uvoľnenia nehnuteľnosti, teda dátum, kedy sa budete môcť sťahovať. Zisťujte a pýtajte sa na všetko , čo vás zaujíma. Ste kupujúci a máte právo vedieť o predávanom "tovare" čo najviac. Napíšte si pred obhliadkou zoznam otázok a určite sa neváhajte opýtať na čokoľvek, čo vás pri stretnutí napadne. Nechajte sa viesť intuíciou, môže to byť vynikajúci pomocník.

 

A v prípade pochybností si určite nechajte poradiť odborníkmi. Ak si chcete byť na 100 % istý, že robíte správne rozhodnutie, obráťte sa na našich maklérov, radi vám poradíme.

 

Nepremeškajte ponuku