Cena nehnuteľnosti a ďalšie premenné

Nie je to algebra, ale nejde ani o nijaké jednoduché trojčlenkové výpočty. Ak uvažujete o predaji svojej nehnuteľnosti, vašou základnou otázkou zrejme bude tradičné: “Za koľko?” Záväzne to určí až znalecký posudok, no v prvom pláne hodnotu vášho bytu či domu dokážete odhadnúť aj sami. Čo by ste rozhodne nemali podceniť?


 

Lokalita

Prvým a azda najdôležitejším aspektom je poloha vášho domu či bytu. Je to jediný faktor, ktorý nezmeníte nijakou rekonštrukciou a nikoho neprekvapí, že byt v Petržalke a byt v Levoči predstavujú dve úplne rozdielne cenové hladiny. Nejde však len o mesto či mestskú časť. Pýtať sa treba najmä na to, aký charakter má daná lokalita - je to rušné, alebo skôr pokojnejšie a odľahlejšie miesto? Aká je dostupnosť, občianska vybavenosť, miera kriminality v oblasti? Ako ďaleko je nemocnica, park, nákupné centrum, škola či škôlka?


 

Poschodie 

V  panelákoch bude toto zásadnou otázkou, najmä ak predávate byt na piatom a bytovka nemá výťah. Štandardne platí, že byty na prvých a posledných poschodiach budú cenovo o niečo dostupnejšie, keďže sa pri nich môžu odlišovať tepelné a zvukovo izolačné vlastnosti domu.


 

Výmera a izbovosť

Od výmery bytu či domu sa fakticky kúpno-predajná cena odvíja, keďže štatistiky a vývoj cien sa udávajú práve v cenách za štvorcový meter. Väčší priestor znamená vyššiu cenu, no tu na rad prichádza aj počet a priechodnosť jednotlivých izieb. Byt s 90 m2 by mal byť, samozrejme, drahší, no nebude tomu tak, ak tretinu priestoru zaberá obrovská šatníková skriňa. Mnoho kupujúcich ocení napríklad aj menšiu výmeru, ak im byt poskytne komfort a súkromie v troch nepriechodných izbách. Záleží teda aj na konkrétnom dopyte, no tieto skutočnosti si záujemcovia prečítajú vo zverejnenom inzeráte.


 

Stav

Ide o novostavbu, pôvodný stav, čiastočnú či úplnú rekonštrukciu? Rekonštruovalo sa nedávno alebo pred šiestimi rokmi? Boli menené rozvody? Predávate so zariadením, alebo ako holobyt? A na dôvažok - ako to vyzerá s bytovkou? Má novú fasádu, nové vchody, nové výťahy? Ak sa majú v dohľadnej dobe meniť, tak kedy? Na toto všetko sa rovnako budú pýtať potenciálni kupujúci, je preto dobré mať tieto informácie pred obhliadkou pripravené.


 

Urobte si prieskum

Pomerne spoľahlivým indikátorom pri určovaní ceny pre vás budú ponuky bytov vo vašej lokalite. Urobte si prieskum a cenovú mapu - prejdite si internetové portály, vysledujte nehnuteľnosti podobné tej vašej a zaznačte si ceny. Hoci mnoho predávajúcich môže namietať, že práve ten ich byt či dom je predsa jedinečný, netreba sa nechať oklamať - finálna cena vašej nehnuteľnosti sa od podobných ponúk líšiť veľmi nebude.


 

Nechajte si poradiť

Cenu nehnuteľnosti dokáže pomerne spoľahlivo odhadnúť aj každý kvalitný realitný maklér, no stále pôjde len o odhad. Určite to však neurobí na základe päťminútového telefonátu. Ako vidieť, na cenu má vplyv množstvo podstatných východísk, preto ak vám niekto v telefóne sľubuje, že váš byt dokáže zobchodovať za skutočne lukratívnu a bezkonkurenčnú cenu, zbystrite pozornosť a nenechajte sa oklamať. V neposlednom rade bude cena aj tak výsledkom obchodných rokovaní.

 

Ak uvažujete o predaji, zverte ho do rúk skutočným odborníkom. Naši makléri vám radi pomôžu. Neváhajte nás kontaktovať.

 

Nepremeškajte ponuku